ВсичкиГърцияДестинации

Остров Тасос

Къде се намира остров Тасос ?

Остров Тасос разположен в северната част на Бяло море в Гърция.  На острова има две големи пристанища до които плават фериботи от Керамоти или Кавала. Фериботите от Кавала са с интервал от 4 часа, като самото плаване до острова става за около 2 часа и се пристига в град Скала Прино. Ферибота от Керамоти стига много по-бързо (около 40 минути) до острова и разтоварва пътниците и туристите в град Тасос – столицата на самият остров, като интервала между фериботите е на 45 минути. На самият остров няма градски транспорт, а само междуградски автобуси. Предлагат се АТВ-та, скутери и автомобили под наем.

Храната на острова

Храната е типично гръцка, предлагат се вина произведени на самият остров. Заради развития си туризъм всички градчета и села изобилстват от таверни, ресторанти и заведения за бързо хранене. Храната изобилства от морски дарове, салати, скара и готвено пилешко, телешко и свинско месо. Порциите са доста големи с много приятен вид. Препеченият хляб със зехтин и подправки е безплатен почти на всякъде където мислите да седнете да се нахраните. В повечето заведения на острова при приключване на хранене ви се поднася малък десерт безплатно. Обикновено това е панакота, плодове, баклава или кекс.

Плажовете на Тасос

Плажовете със кристалната си синя вода ще запленят всеки един докоснал се до това прекрасно място. Остров Тасос изобилства от малки и големи плажове. Почти на всякъде плажната ивица е пясък и добре изчистена от морски таралежи и водорасли. Всеки плаж разполага с множество заведения с чедъри и шезлонги, за които е достатъчно да си вземете нещо за пиене или хапване и може да ги ползвате през целият ден. Изключения правят някой платени плажове пред хотелите, както и мраморния плаж – Марбела.Booking.com

Забележителностите на остров Тасос

Тасос изобилства от множество руини, които може да видите почти във всеки град. Вървейки по някоя вътрешна уличка между самите къщи може да се натъкнете на нещо интересно. В столицата на острова има останки от античен театър, който се реставрира в момента.

На остров Тасос е разположен и манастира Св. Архангел Михаил, който се намира от Южната страна на острова. Едно много красиво място с невероятна панорама към открито море.

Друга забележителност в Тасос е Гьола. Гьола представлява естествено изкопана от морето  залив в скалите. Намира се на северната страна на острова, като до самото място се стига пеша по-доста стръмни пътечки. Малко преди самият Гьол има малко заведение за ожаднелите туристи. Ако отивате с кола до Гьола може да я оставите в страни на самият път, който обикаля острова. За точното местоположение на Гьола ще се ориентирате по многото спрели коли на едно място. thassos

Друго с което е известен острова е златната жилка в Лименария Тасос. Точно над рудата има фабрика за златни бижута,а над нея огромен магазин на Iris Gold за злато и скъпоценности. На самият остров има още няколко магазина за злато то Тасос.

Плажа Марбела (мраморния плаж) също е едно от местата, които си заслужават да се видят на острова. Разположен в близост до столицата Тасос, представлява малко заливче, като целият плаж е покрит с малки бели камъчета мрамор. Точно поради тази причина водата е в много красив, чист тюркоазено син цвят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *