БелгияВсичкиДестинации

Брюксел

Брюксел -столицата на Белгия

Брюксел -столицата на Белгия и седалището на европейският парламент е един от ъглите на така наречения триъгълник Антверпен – Гент – Брюксел, в който е съсредоточена голяма част от икономиката на Белгия.

От София до Брюксел може да се стигне със самолет или автомобил, полета трае около 3 часа, но ако шофирате ще ви отнеме около 22 часа. В близост до идеалният център на града има множество хотели и хостели.

Панорамна от Гран Пласе в Брюксел.
Панорамна от Гран Пласе в Брюксел.

Градският транспорт и метрото са с много добра инфраструктура и лесни за ориентация от туристите. Едно 24 часова карта за всички линии струва, около 14 Евро. За да разгледате идеалният център и забележителности на Брюксел в него, не се нуждаете от транспорт, а от добър план за разглеждането им. А ето и някой от най интересните:

Брюксел и неговите забележителности

Почти всеки, който чуе за Белгия се замисля за белгийския шоколад или белгийската бира. Да наистина са уникални и почти на всякъде в Брюксел, може да се видят. Но не това е красотата на европейската столица.

С невероятните си паркове и архитектура, почти на всяка една пресечка има какво да се види в Брюксел.

Да започнем с парка Юбелпарк до който се стига доста лесно с метрото. Красиви и подредени градини с много зеленина и Триумфалната арка на Брюксел с внушителните си размери и архитектура. До самата арка се намира Кралския музей на въоръжените сили и военна история, Автосвят и Музея на историята и изкуствата.

Берломон – Европейският парламент

Европейският парламент в Брюксел
Европейският парламент в Брюксел

Ако се спуснете от парка към централната част на града, ще минете покрай Берломон – Европейският парламент. В дясно от него по тиха и спокойна улица може да стигнете до парка Ambiorix Square.

Едно прекрасно място с много фонтанчета и зеленина. Парка Ambiorix Square е свързан с езерцето Marie Louise Square движейки се отново към центъра на Брюксел.

Кралския дворец в Брюксел и парковете около него

Кралският дворец в Брюксел
Кралският дворец в Брюксел

Малко по-надолу в дясно се намира парка Brussels Park, осеян от множество скулптури и фонтани, минавайки през него се стига до Кралския дворец на Брюксел – Royal Palace of Brussels.

Малко зад самият дворец се намира невероятен малък парк Square of Petit Sablon, осеян със статуи на известни белгийски личности от миналият век. В средата на парка има прекрасен фонтан. Срещу това магическо място се намира католическата църква Eglise Notre Dame Du Sablon.

Eglise Notre Dame Du Sablon
Eglise Notre Dame Du Sablon

Връщайки се към Кралския дворец, за да стигнем до самият център на Брюксел се минава през белгийския кралски музей на изящните изкуства – Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique и музея на музикалните инструменти – Musée des Instruments de Musique.

Mont des ArtsСлед тях следва парка засипан с цветя, прекрасни фонтани и прецизно засадени и поддържани дървета Mont des Arts в началото на който се открива прекрасна гледка към самият център на Брюксел.

Mont des Arts
Mont des Arts

Катедрала „Свети Михаил и Света Гудула“

След това прекрасно място сме в почти в самият център на Белгийската столица. Но преди да се впуснем в него е задължително да се завие на дясно и да се стигне до величествената Катедрала „Свети Михаил и Света Гудула“. С внушителните си размери, стъклописи и дърворезби е едно от любимото място на туристите в Брюксел.

Следва централната пешеходна зона пълна с множество заведения за хранене  в които може да се насладите на традиционните брюкселски картофи, както и опитате от десетки видове белгийска бира.

В централната част на Брюксел се намират много административни сгради с типичната стара белгийска архитектура.

Фонтана Пикаещото момче

Фонтана Пикаещото момче
Фонтана Пикаещото момче

Естествено не може да отидете до тази столица и да се снимате пред прословутият фонтан Пикаещото момче (Манекен Пис)- Manneken Pis един от символите на Брюксел.

икаещото момиченце - Jeanneke-Pi
икаещото момиченце – Jeanneke-Pi

Заради голямата си популярност на фонтана вече има фонтан Пикаещото момиченце – Jeanneke-Pi и статуя Пикаещото куче – Zinneke Pis, които също се намират в центъра на града.

Пикаещото куче - Zinneke Pis
Пикаещото куче – Zinneke Pis

Едно от любимите места за снимки в Брюксел на много туристи е Гран Плас – Grand-Place в центъра на града. Там се намират сградата на общината, Museum van de Stad Brussel както и Музеят на шоколада – Museum of Cocoa and Chocolate.

Магазините за шоколад

Из целят център има множество магазини за дрехи, сувенири, заведения за бързо хранене, ресторанти. Храната в Брюксел е разнообразна, вкусна и прясна. Магазините за белгийски шоколад са много примамливи с изобилието от шоколад, бонбони и различни предмети направени от шоколад.

Минавайки покрай такъв магазин, няма как да не му обърнете внимание, заради интересните витрини и аромата на шоколад. Във всеки един от тези магазин има безплатна проба на изключително вкусният и ароматен шоколад.

Ботаническата градина в Брюксел

Ботаническата градина в Брюксел
Ботаническата градина в Брюксел

В близост до центъра на Брюксел се намира и Ботаническата градина, едно прекрасно място с множество интересни статуи и красиво подредени и подържани зелени части. Входа е свободен и е чудесно място за кратка почивка от дългите разходки из забележителностите на белгийската столица.

Кралския дворец в Лаакен

Кралския дворец в Лаакен
Кралския дворец в Лаакен

Кралският дворец в Лаакен – Château de Laeken се намира на север от центъра на Брюксел в началото големият парк на Лаакен. В този парка се намира и Японската кула построена за откриването на Атомиума. Със своята дива растителност и прекрасните езера този парк е много приятен за дълга разходка из него.

Атомиум

Атомиум
Атомиум

В другият край на парка се намира още един от символите на Брюксел известният Атомиум построен за Експо’58  панаира в Брюксел през 1958 г.Представлява композиция от 9 стоманени сфери, съединени така, че образуват модел на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти. Всички сфери са свързани с ескалатори и стълбища, като от основата на Атомиума има директен асансьор със стъклен покрив до най-горната сфера, то която се вижда прекрасна панорамна гледка към Брюксел.

Парк Мини Европа

Парк Мини Европа в Брюксел
Парк Мини Европа в Брюксел

В непосредствена близост до Атомиума се намира забавната и интересна Мини Европа. В този парк са има макети на забележителности от цяла Европа. Всяка страна от Европа има поне един макет на нейна забележителност, която е и интерактивна.

Парк Мини Европа в Брюксел
Парк Мини Европа в Брюксел

Към всеки един макет има и полезна информация за самата държава. Много интересен увеселителен парк за малки и големи. При покупка на двоен билет за парк Мини Европа и Атомиума цената е значително по-евтина от колкото отделните билети.

Музей за шоколад – Belgian Chocolate Village Museum

Ръчно направени белгийски шоколадови бонбони
Ръчно направени белгийски шоколадови бонбони

След тези забавления хващайки градският транспорт до Кукелберг, може да посетите още един музей за белгийски шоколад Belgian Chocolate Village Museum. Още с влизането в музея ще видите огромни макети на забележителностите на Брюксел направени изцяло от белгийски шоколад.

Национална базилика Кокелберг от шоколад
Национална базилика Кокелберг от шоколад

В него ще се запознаете с историята на шоколада и какаото, може да изгледате интересно видео, как се добива самото какао. В билета е включена и дегустация на белгийски шоколадови бонбони, които ще направят пред вас истински сладкари на живо.

Триумфалната арка в Брюксел от шоколад
Триумфалната арка в Брюксел от шоколад

В приземния етаж на музея има мини оранжерия с тропически климат в който има живи какаови и други екзотични дървета.

Парк Елизабет и Национална базилика Кокелберг Брюксел

Национална базилика Кокелберг Брюксел
Национална базилика Кокелберг Брюксел

След сладките и интересни нови познания за шоколада, може да се разходите из приказния парк Елизабет. Със своите огромни алеи и дървета може да се направят красиви снимки към националната базилика в Кокелберг.

 

One thought on “Брюксел

  • Бих отишъл в Брюксел и си обещавам, че ще го посетя и разгледам ,не само защото е център на Европейския съюз и Европа , а защото не съм предполагал ,че това е толкова приказно място. Благодаря за уникалните снимки и точни коментари към тях .
    Ц. Цонев

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *